miércoles, 3 de junio de 2020

Satèl·lits en òrbita


El primer satèl·lit artificial, el Sputnik, va ser llançat en 1957 per la Unió Soviètica. Des d’aleshores, més de 6.000 satèl·lits han sigut llançats a l’espai. Aquests són d’una gran importància i utilitat per a fer estudis de la Terra, l’entreteniment (televisió), la seguretat, les comunicacions (telefonia), la navegació (internet)... També serveixen per a prestar serveis educatius, amb finalitats militars i d’educació científica.

Els satèl·lits d'òrbita terrestre baixa giren al voltant del planeta més de 30 vegades més ràpid que un avió, a una altitud d'entre 80 i 1.700 km. Aquests aparells poden fer una òrbita completa en 80 minuts. Quasi la meitat dels satèl·lits en funcionament són d'aquest tipus.

L'altitud dels satèl·lits d'òrbita sincronitzada amb la Terra se situen a uns 35.700 quilòmetres de la Terra i la seua òrbita es produeix cada 24 hores.


10 majors propietaris/operadors dels 957 satèl·lits actius


EUA opera 423 dels 957 satèl·lits que hi ha actualment en òrbita. A certa distància el segueix Rússia, però també Xina va establir una presència notable a l’espai.

Almenys 115 països posseeixen com a mínim una participació d’un satèl·lit. En este gràfic, el país d’origen s’identifica com el lloc on es troba operador o propietari.

En l’actualitat, 44 Estats tenen acords d’aquest tipus, sent EUA, Taiwan, Japó i França els majors accionistes en eixes col·laboracions.

Per satèl·lits multinacionals entenem aquells que són propietat de més de tres accionistes internacionals. 


Satèl·lits lançats des de 1957 fins 2010 per país


La U.R.S.S. va posar el primer satèl·lit en òrbita en 1957. Des de aleshores, s’han llançat més de 6.000. Aquest gràfic mostra una cronologia del llançament de satèl·lits d’EUA, la U.R.S.S. , Xina i la resta del món des de 1957. La icona del satèl·lit marca el màxim nombre de satèl·lits llançats en un any en cada categoria. En la U.R.S.S., eixe màxim va tindre lloc en els anys 70 i 80, en un moment coincident amb el programa espacial soviètic, quan es llançaren molts satèl·lits de vida curta, utilitzats per a navegació i comunicacions.

En el cas d’EUA, el màxim es va alcançar en 1998 com a resultat d’un augment dels llançaments comercials amb el fi d’implementar tres xarxes satel·litals de comunicacions: Globalstar, Iridium i Orbcom. Molts d’aquests satèl·lits es llançaren en vehicles estatunidencs que en ocasions transportaven diversos satèl·lits al mateix temps.

L’ augment de llançaments en una època determinada es pot explicar pels canvis en els usos dels satèl·lits. Als 70 es va produir un augment dels satèl·lits de comunicacions, als 90, dels de navegació i en la última dècada augmentaren els satèl·lits d’usos civils y d’observació terrestre.


Satèl·lits llançats des de 1957: activitat


La línia superior d’aquest gràfic mostra el número total de satèl·lits llançats entre 1957 i 2010. La zona gris mostra com molts dels satèl·lits llançats estan inactius actualment i l’àrea taronja mostra quants satèl·lits segueixen operatius.

El satèl·lit operatiu més vell en òrbita és l’Amsat Oscar-7, que fou llançat des de la Base Aérea Vandenberg en Califòrnia el 15 de novembre de 1974. Es tracta d’un satèl·lit d’òrbita baixa utilitzat per a la transmissió de ràdio.

En l’àrea gris estan inclosos un total de 5.428 satèl·lits. Molts d’aquests aparells inactius són brossa espacial que circumda la Terra. La NASA estima que hi ha aproximadament 19.000 objectes majors de deu anys al voltant del nostre planeta.


Utilitat dels satèl·lits
     
                                                                                                                           
Aquests gràfics mostren els quatre principals usos dels satèl·lits actualment en funcionament operats pels EUA, Rússia, la Xina i la resta del món (els satèl·lits en col·laboració i multinacionals no estan inclosos). El gràfic mostra que l'ús de satèl·lits depén en gran manera del clima econòmic i polític de cada part del món.

L'ús (comercial, estatal, militar o civil) descriu la funció principal del satèl·lit, però és important tindre en compte que molts satèl·lits són multifuncionals. Per exemple, un satèl·lit pot tindre aplicacions comercials i militars al mateix temps. Els satèl·lits comercials són propietat d'empreses privades. Els seus usos inclouen les telecomunicacions i la radiodifusió.

Els satèl·lits militars sovint s'utilitzen per a la vigilància, la navegació i les comunicacions. Els satèl·lits estatals o públics tenen aplicacions com l'observació meteorològica i científica. Entre els operadors civils destaquen les institucions acadèmiques.

Aproximadament dos terços dels satèl·lits actius s'utilitzen per a les comunicacions. La resta d'aplicacions -navegació, vigilància militar, observació de la Terra, astrofísica…- abasten entre el 5% i el 7% del total.




Font: 


No hay comentarios:

Publicar un comentario