lunes, 8 de junio de 2020

Evolució del gel marí de l'Àrtic

El gel de l’Oceà Glaciar Àrtic alcança la seua extensió mínima cada setembre. Aquest gràfic recopila la superfície de gel que hi ha cada any al mes de setembre degut al canvi climàtic. En 2012 es va reduir el gel fins alcançar 3,4 milions de quilòmetres quadrats reduint-se fins a 4,2 milions de quilòmetres quadrats respecte a la quantitat de gel que hi havia en 1996 (7,6 milions de km quadrats). Al setembre del 2018 va augmentar la quantitat de gel respecte al 2012 però seguia havent-hi una reducció de 2 milions de quilòmetres de gel respecte al 1996.

Evolució de la superfície de gel a l'Àrtic des del 1979 fins el 2018



En les següents imatges es pot seguir l'evolució de l'extensió del gel de l'Àrtic, cada dècada, al costat de l'edat del gel que contenia.
Com es pot observar, cada dècada ha anat disminuint l'extensió de gel a l'Àrtic fins quedar-se a l'última dècada (2015) en la menor extensió. A més, a aquesta última no li queda a penes gel amb una edat més vella. La major part és una capa de gel recent.

Evolució de l'extensió de gel a l'Àrtic per dècades



Segons la NASA, l'augment del nivell de la mar és causat principalment per dos factors relacionats amb el calfament global: l'aigua procedent de la fusió de les capes de gel i les glaceres i l'expansió de l'aigua de la mar a mesura que es calfa. Actualment el nivell de la mar es troba quasi 10 centímetres (equivalent a quasi 100 mil·límetres) per damunt de la seua extensió en 1993.

Augment del nivell del mar des del 1993 fins el 2019




No hay comentarios:

Publicar un comentario