jueves, 4 de junio de 2020

Persones que han viatjat a l’espai


593 persones són les que han viatjat a l'espai (a part s’enviaren animals també per a fer proves abans que en humans). La majoria són 326 astronautes estatunidencs, 119 cosmonautes russos i 10 taikonautes xinesos que comptabilitzen les tres principals potències espacials de la història.

Els Estats Units, Rússia i la Xina van ser els primers països a enviar missions tripulades a l'espai: els sis tripulants del programa Mercury, Yuri Gagarin i Yang Liwei respectivament. També l'Índia cerca posicionar-se com una potència espacial: al 2015 es van convertir en el primer país asiàtic a enviar amb èxit una sonda a Mart.

Els 75 astronautes d'altres països estan representats en verd, en morat apareixen els 7 turistes espacials (els quals són multimilionaris i solen estar entre 1 o 2 setmanes a més de 100 km d’altura de la Terra) i els 2 pilots comercials de SpaceShipOne, la nau de Virgin Galactic.

La infografia, creada per l'astrònom Stuart Lowe, fa un desglossament per sexe de tots els astronautes. En negre veiem la mitjana històrica amb una gran diferència entre ells: 89% han sigut homes i 11% dones (Valentina Tereshkova, cosmonauta soviètica, fou la primera dona en estar a l’espai en 1963 en la missió Vostok; Peggy Whitson fou la primera dona en ser comandant en la ISS en 2008, i també en 2016; la cosmonauta soviètica Svetlana Savitskaya fou la primera dona en fer un passeig espacial al 1984; l’astronauta Christina Koch va fer el vol espacial més llarg realitzat per una dona superant els 290 dies en òrbita en 2019). També per data de naixement: les persones més joves que han estat en l'espai són xinesos i els més majors són estatunidencs.

Fonts: 
https://es.gizmodo.com/todas-las-personas-que-han-viajado-al-espacio-caben-en-1730858864
https://www.muyinteresante.es/ciencia/fotos/mujeres-que-han-viajado-al-espacio/4
https://es.wikipedia.org/wiki/Turismo_espacial

No hay comentarios:

Publicar un comentario