martes, 2 de junio de 2020

La lacra del racisme

Avui en dia el racisme continua sent una trista realitat en la nostra societat, hem vist recentment en EUA una mostra més de la brutalitat policial, que ha acabat amb la vida d'un jove de color, asfixiant-lo amb el genoll quan estava completament desarmat, dient com podia que el soltara que no podia respirrar,i tot això segons sembla per intentar pagar amb diner fals, açò no és un cas aïllat, són moltes les detencions selectives que es porten a terme arreu de tot el món simplement per ser gitano, negre, musulmà, etc. La mort de George Floyd, segurament agreujada per les circumstàncies de pandèmia que envolten a tot el món i que ha tingut un important focus en Estats Units, ha tingut especial repercusió i s'ha convertit en un símbol de la lluita antirracista.


En aquesta primera imatge el que veiem és una mostra més de la injustícia que viuen als Estats Units la població negra, viuen en barris aïllats(els coneguts com a ghettos) en la seua majoria, solen patir l'exclusió social, i per tant tenen uns treballs més precaris, no es senten respaldats per la societat, la qual cosa comporta que molts d'ells acaben delinquint, o donant-se a les drogues, a més a açò cal sumar els estereotips de la població(part del racisme) que porta moltes vegades a inspeccion, detencions, etc. totalment arbitràries focalitzades en esta gent, comportat les injustícies que es fan palesa a la imattge de dalt.


I en aquests altres dos gràfics el que es pot observar és com és sempre la població negra i hispana la que pateix unes pitjors condicions econòmiques, en el primer el que es mostra és que la major part de la població que la majoria d'hispans i negres, es troben en siuació de pobresa o amb uns ingresos mitjans, que tenint en compte que allí tot està privatitzat, seggurament tampoc no els done per a accedir a serveis bàsics com educació o sanitat. Per això també, ha estat la població negra la més afectada per la covid als EUA, que malgrat representar només un 13'4% de la població, en estats com Washington, Mississipi, Lousiana o Georgia, els afectats per la malaltia representa un 70%. 
En l'últim dels gràfics el que es representa és que no només la població negra és més pobre sino que també és menys rica, és a dir que la major part de la riquesa del país es concentra en mans blanques.

Per tot açò veiem que el racisme no ha desaparegut, no és només que continue havent moviments xenòfobs i ultranacionalistes que cada vegada tenen més força arreu del món, sinó que com a societat som racistes, estem plens d'expressions, comentaris i pensaments racistes, sense adonar-nos-en, estan al nostre subconscient, i si bé és necessari lluitar per acabar amb el racisme institucional, amb el de les nostres societats, primer hem de començar per canviar-nos a nosaltres mateixos. No cal que hi haja màrtirs com George Floyd perquè la gent s'adona que el racisme és una lacra, cal fomentar la igualtat(que per molt que a alguns els pese inclou l'antirracisme) des de la base, des de l'educació a l'eescola i també a casa. #BlackLifesMatter.
Fonts:
https://www.huffingtonpost.es/2014/07/03/eeuu-racismo_n_5554509.html
http://www.cubadebate.cu/opinion/2017/03/22/el-racismo-y-la-xenofobia-en-estados-unidos/#.Xta4FtrAOUk

No hay comentarios:

Publicar un comentario