miércoles, 10 de junio de 2020

Qui ha sigut el principal beneficiat durant el COVID-19?

És veritat que el COVID-19 ha sigut el principal responsable del paro total de l’economia. Ara bé, no tot han sigut efectes negatius, degut a que en el cas del planeta, la contaminació s’ha reduït en tot el planeta.

En el cas de Madrid, el tancament de fàbriques, autopistes buides, carrers deserts, etc. Ha suposat una gran avantatge per al medi ambient, perquè tant el descens de els desplaçaments de vehicles a motor, la disminució de la producció industrial i el consum es por traduir en menys contaminació, aigües mes netes i cels més clars.


Si agafem per exemple, l’estudi realitzat per el Campus de la Universitat de Màlaga, en relació a la disminució de alguns gasos com el diòxid de nitrogen (NO2) o el diòxid de carboni (CO2) veurem que en el cas de la província de Màlaga aquests gasos s’han reduït considerablement.

Amb el següent gràfic podem veure com el NO2 en µm/m3, que ha sigut mesurat en les diverses estacions de la província han disminuït amb el confinament durant el mes d’abril. Es pot notar, fins i tot a partir de quins dies no van haver activitats econòmiques , més concretament, a partir del 16 de març, les activitats que no són essencial es redueixen i per això, la contaminació a Màlaga també es redueix.


Si observem la reducció del diòxid de nitrogen per mesos, observarem de manera més clara com s’ha reduït al més d’abril, degut a que la línia va en sentit descendent . Les emissions han baixat almenys fins a la meitat . Si ens fixem, al mes de febrer on encara no s’ havien pres mesures de confinament, els nivells de diòxid de nitrogen estaven molt més alts que en abril.


En el cas de València, es pot observar com també ha disminuït de manera raonable durant l’any 2020, si el comparem amb el nivell de diòxid de nitrogen entre els anys 2010 i 2019. Com podem veure, si que va haver un moment en que el nivell d’aquest gas va sobrepassar en 2020 a la resta d’anys amb aproximadament un nivell de 49 (µm/m3), entre els dies 11 i 12 de març, però després a mesura que s’aproximava el mes d’abril va anar reduint-se progressivament.

En altres llocs com per exemple a Xina, com que el COVID-19 va arribar abans que a altres països, les mesures de confinament es van prendre durant febrer i mitjana sense contaminació atmosfèrica va augmentar en un 21,5%, en comparació amb les dades de l’any anterior. Si es fixem en les imatges publicades per un satèl·lit de la NASA i la Agència Espacial Europea mostraven una reducció dràstica de les emissions de diòxid de nitrogen en les principals ciutats del país;


Altres investigacions fetes per la Universitat Politècnica de València, a més, van confirmar que els cels a Espanya estaven una mitjana del 64% més nets que abans. En quant a Barcelona, Castelló i Madrid la contaminació s’ha reduït un 83%, 76% i 73% respectivament.


Per últim, també cal considerar que tot açò ha permés la reconquista de la fauna a les ciutats. A les xarxes socials cada vegada apareixen més imatges d’animals salvatges que s’aventuren en l’espai urbà deshabitat.

Fonts:



No hay comentarios:

Publicar un comentario