sábado, 30 de mayo de 2020

Energies renovables a Espanya

M'interesava saber com han anat evolucionant les energies renovables, ara que amb el tema de la crisi climàtica s'estan convertint en tan essencials i he trovat unes dades de 2018 d'Espanya en una web d'una asociació d'empreses de Energies renovables que s'anomena APPA.
Consum d'energia primària en Espanya en 2018

Balanç d'energia elèctrica nacional 2018

Com podem apreciar, les energies renovables ocupen el tercer puesto en el rang de fonts d'energia primària amb un 13,9% i que d'entre elles les més demandades són l'eòlica (18,2%) i la hidràulica (13,3%).

La gràfica següent ens ajuda a vore com ha canviat la demanda de cadascuna d'aquestes:
Consum d'energia primària en Espanya (2011-2018)


 Podem dir que el petroli té una tendència creixent-estable, així com el gas natural. Veiem un major canvi en la tendència de les energíes renovables (pasa d'un 12,2% a un 13,9% de 2017 a 2018), que pot ser podríem atribuir al decrement de la demanda de carbó i energia nuclear.
També podríem fer la hipòtesi de que algo va passar arran 2011-2013, ja que veiem que algunes demandes es veuen dismimuïdes o incrementades de colp. En el cas del petroli, hi ha un decrement del 44,9% en 2011 al 41,6% en 2012, que després es recupera un poc en 2013 i tendeix a estabilitzar-se més.  En el cas de les energies renovables veiem que es dona un increment en el seu ús, pot ser una aposta inicial per les energies renovables, ja que es veu com comença a creixer la demanda en 2012, pasant de 11,6% a 12,4% i continua creixemnt en els anys següents. Finalment, el carbó també es veu afectat pel posible fenòmen del que estem parlant; veiem con en 2012 incrementa bruscament (d'un 9,6% a un 11,9%) però que a l'any següent decreix fins a tindre una demanda encara pitjor de la que partia en 2011, quedant-se en 2013 amb un 8,7% de demanda.

Finalment, si decidim buscar informació externa a les gràfiques ens trovem amb que Espanya durant els primers anys del segle XX va fer un esforç en introudir les energies netes, aconseguint arrivar al 35% en 2010. Encara així hauríem de cercar més informació per a parlar d'una manera més fidel i precisa. Hauríem de vore com es relacionen el consum de petroli, el carbó i les energies renovables (si unes subsituyeixen a les altres o són complementaries), vore quina s'utilitza en quins àmbits i prous factors més que hauríem de decidir.

Com sabem Espanya és un país amb una important dependència en fonts energètiques de l'exterior. Si la comparem amb la resta de l'Unió Europea (gràfic de baix) veiem com no ha sigut tan estable en el temps i que a més ha oscil.lat entre valors molt més alts (entre valor de 70,2%-76,2%, a diferència dels 53,3%-55,1% dels de l'UE). Tornem a vore ells valors més baixos de dependència a Espanya en els anys 2012-2013.
Dependència energètica d'Espanya i UE28

Si ens fixem en la evolució de la demanda (figura de baix) comprovem com en 2013 és quan més demanda hi ha i com es reflexa en el gràfic de dalt; a més demanda d'energies renovables, menys dependència energètica nacional hi ha.

Evolució de la demanda nacional en barres de central i percentatge de renovables de 2011-2018
Per resumir, podem concluir amb que efectivament hi ha hagut un xicotet increment en la utilització d'energies renovables però que cal un moltísim més gran donades les circumstàncies climàtiques actuals.

Fonts: https://www.appa.es/energias-renovables/renovables-en-espana/
https://www.appa.es/energias-renovables/renovables-y-sector-electrico/

No hay comentarios:

Publicar un comentario