viernes, 15 de mayo de 2020

Creixement de la població mundial


Un dels problemes al qual hem de fer front a nivell mundial, no és només el canvi climàtic o l’empitjorament de la qualitat de vida, sinó també ho és el creixement de la població, que a continuació estudiarem. Si bé açò no afecta a tots els països un per un, sí que ho fa a nivell global, és a dir, n’hi ha països que tenen una taxa de creixement de la població molt baixa, o fins i tot negativa, per exemple és el cas d’Espanya on des del 2008 com podem veure en aquest gràfic hi ha hagut un tendència de decaiguda exponencial del creixement vegetatiu(naixements – defuncions) fins arribar a un mínim històric en el 2017 on es va produir fins i tot una taxa negativa, és a dir va morir més gent de la que va nàixer. Aquesta tendència s’explica precisament perquè des de la crisi del 2008 s’ha produït una precarització de les condicions de vida, és a dir la gent tot i que tinga un treball, moltes vegades el sou que rep no és suficient per tal de viure, la qual cosa endarrereix l’edat d’emancipació dels joves, llavors, si no tenen diners per mantenir-se ells a soles, com van a mantenir una família? Per tant molts d’ells no poden tenir fills, per no poder garantir-li una estabilitat a eixe fill o eixa filla. A més a més s’ha produït un canvi en la mentalitat de la població, ara ja no valoren tant el formar una família, sinó per exemple poder comprar-se una casa millor o poder viatjar més sovint, és a dir destinar els diners dels quals disposen en lloc de a mantindré una família al propi plaer.

No obstant la tendència de la resta del món és precisament al contrari, en aquest següent gràfic el que observem és un creixement exponencial, esta vegada positiu, de la població mundial, això s’explica per una sèrie d’avanços en la medicina que fan que moltes malalties de les quals abans se moria la gent, ara amb una simple vacuna es pot passar, o per l’evolució de la tecnologia que ha permés que molts treballs molts durs com la construcció, la mineria, la siderúrgia, etc. On els treballadors estaven molt exposats al perill, ara una màquina fa el seu treball o com a mínim l’ajuda garantint-li una major seguretat, també s’explica perquè en els segles passats hi havia un clima molt més bel·licista que l’actual, els països estaven en guerra a la mínima, per exemple sense anar més lluny el segle passat es van viure dos guerres mundials que resultaren fatídicament en un nombre elevadíssim de morts: entre 80 i 114 milions de morts.
Açò comporta unes conseqüències molt negatives, perquè hi ha països superpoblats com pot ser el cas de la Xina, i resulta que la població pot créixer, però l’espai continua sent el mateix, i per tant hem de clavar en els mateixos terrenys al doble, al triple de la població i això comporta que s’hagen de construir vivendes que estan en unes condicions molt precàries, a més es necessita espai per a construir cases, però es necessita augmentar l’espai de conreu i de ramaderia, perquè s’ha d’alimentar a eixa nova població, però això va precisament en contra de la tendència actual de la majoria dels països que augmenten cada vegada més la superfície de les urbs i del teixit industrial en detriment del rural i el dedicat a l’alimentació. A més un augment de l’espai de conreu i ramaderia també comporta una major emissió de gasos d’efecte hivernacle i consum d’aigua. Entre moltes altres conseqüències, per tant tot este fenomen planteja un nou problema al qual cal buscar solucions, que pot ser passen per reubicar a la població, limitar el nombre de fills per família, etc.















Gràfic creixement vegetatiu: Institut Santalucia: https://institutosantalucia.es/crecimiento-vegetativo-espana-2017/ que treu les dades de l’INE

No hay comentarios:

Publicar un comentario