martes, 21 de abril de 2020

L'engany amb les dades

L'engany amb les dades


Vivim en la societat de la tecnologia, per al bé i per al mal que això comporta, tenim al nostre abast tota la informació que vulguem, però això també unes conseqüències negatives, perquè acabem tenint un sobreexcès d'informació i és molt més fàcil que arriben a nosaltres notícias falses que s'han fet simplement amb l'objectiu de difamar i desligitamar alguna persona, moviment, etc. Les 'fake news' han crecut un 365% i ho hem vist amb la situació crítica del coronavirus(un 33% més de 'fake news ' per dia respecte de les mateixes dates l'any passat), que fins i tot la Guàrdia Civil ha hagut de crear una unitat per lluitar contra elles o empreses com Facebook que han abogat en totes les seues xarxes socials per perseguir aquestes pràctiques. Veiem com les xarxes socials s'han convertit en un espai perfecte per fer propaganda i els partits no han tardat en adaptar-se a elles i aprofitar aquest altaveu gratuit que suposen. Però el perill que té la immediatesa de les xarxes socials és que com ho volem tot a l'instant, no contrastem la informació, llegim un tuit i l'acceptem com una veritat absoluta, no ens molestem en verificar l'autenticitat del seu contingut. A continuació veurem tres casos on les dades s'han venut amb interessos partidistes sense fer honor a la veritat:

1-Gràfics  al programa d'Ana Rosa i Espejo Público:
Tant Ana Rosa com Espejo Público són programes "informatius" matinals, on es fan tertúlies sempre de temes d'actualitat que quasi sempre orbiten sobre les últimes notícies polítiques. Però són realment programes que destaquen per sesgar opinions i difamar a l'esquerra en general, sobretot des que està en el govern o al moviment independentista català, moltes vegades tirant mà de notícies o testimonis falsos. Ara veurem un parell de casos en els quals estos programas han mostrat uns gràfics que falten a la veritat:

En el cas d'Espejo Público es tracta d'un gràfic (antic, veiem que encara està Rajoy) sobre una enquesta del País respecte a qui prefirien de president,els 3 últims sí que són correctes, ja que se'n va una separació xicoteta del 5 i 6% així ho mostra també el gràfic, però després si atenem a la diferència entre Sànchez i Rivera, que realment només se'n van un 9%, però en el gràfic apareix com que Rivera tinga més del doble que Sànchez.

I en el cas d'Ana Rosa és més actual, té a veure amb la crisi del coronavirus, de la qual no podia estar-se d'aprofitar-la amb interessos polítics. Es veu que realment la part que ocupen els contagiats sí que estaria bé, però els morts que són menys que els recuperats, en el gràfic apareixien a l'inrevès. De fet els morts que eren menys de 14000 en la gràfica apareix com uns 50000, i en el cas dels recuperats, poc més de 43000 apareix com uns 10000.

2-El referéndum català

Quan l'1 d'octubre del 2017 es va celebrar el referèndum d'autodeterminació, les autoritats catalanes, de partits independentistes, van voler vendre les dades com un èxit rotund, on havia guanyat per ampla majoria el sí front al no. Cosa que és certa, no se'ls pot acusar de mentir, perquè el resultat va ser un 90% de vots favorables. Però a on està el problema aleshores? Perquè la paticipació va ser bastant baixa, del 43%, però tampoc és una dada que escandalitze, tenint en compte la tendència de menor participació electoral que hi ha a l'Estat Espanyol. Però el problema és que es va voler vendre com una votació de tota la població catalana, i per molt que tots els catalans tenien dret a votar, la realitat va ser ben diferent, i és que els partits espanyolistes van promoure el boicot a este referèndum mitjançant la no participació en ell. Llavors no va ser una mostra representativa com van pretendre els parits independentistes, perquè només tingué en consdieració l'opinió del sector independentista.

La política és una part molt important en les nostres vides, perquè al cap i a la fi les decisions que prenguem en eixe àmbit ens van a afectar de manera directa. Hem vist tres caos en els quals s'ha aprofitat l'objectivitat que transmeten les dades, els gràfics i percentatges per vendre una idea que realment és falsa.
Aleshores almenys, abans de compartir informacions falses o creure'ns-les tinguem la honradesa no només amb la societat, sinó amb nosaltres mateixos i verfiiquem la informació que ens estan donant, les dades que ens mostren els polítics com a veritats absolutes, perquè el més segur és que les hagen tergiversat d'alguna manera per tal de vendre com a objectiu el que ha estat una anàlisi partidista i per tant subjectiva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario